vriendschap expositie "en Plein-air"

vanaf 19 september
  1. Home
  2. Vriendschapexpositie "en plein-air"

Te bewonderen vanaf 19 september tot 17 november 2019

Wat kan je beter laten zien dan het werk van zielsverwanten in de schilderkunst dacht Juane Xue, de eigenares van National Gallery The Netherlands. Dus heeft ze twee schilders uitgenodigd, die meestal buiten schilderen en de sfeer, het licht en de kwaliteit van de plek met vlugge streken op het doek zetten. En plein-air heet deze stijl van werken.

De Groningse schilder Joost Doornik is een voormalig collega van Xue en toont vooral landschappen en interieurs. Hij staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen die opvallen door hun eigenheid en knappe verfbehandeling. In café-interieurs wordt het binnenstromende zonlicht gefilterd, waardoor de ruimte gehuld lijkt in een purperen gloed. De aanwezigheid van mensen is altijd voelbaar; niet alleen in de interieurs en stadsgezichten, maar ook in de landschappen

Uit Breda komt Hans Versfelt. Hij onderwerpen zijn uiteenlopend. Een warm strand op een zomerse dag, stapelwolken boven een grazende kudde in het voorjaar, het licht van een etalage weerspiegelend in een nat wegdek, een interieur of een portret. Hij schildert ook altijd ter plaatse en naar de waarneming. Nu exposeert hij zijn landschappen. Voor Versfelt is het belangrijk om voor het onderwerp te staan. De veranderende elementen dwingen tot snel schilderen. Door er te zijn voel je de sfeer van de plek en dat beïnvloedt het werk. Ook hij schildert in rake streken maar weet daarbij bovendien een vorm van gedetailleerdheid te bereiken die bewondering afdwingt.

Hans Versfelt

De onderwerpen, die de Bredase Hans Versfelt schildert, zijn uiteenlopend zoals onder andere een warm strand op een zomerse dag, stapelwolken boven een grazende kudde in het voorjaar, het licht van een etalage weerspiegelend in een nat wegdek, een interieur of een portret. Wat de verschillende onderwerpen verbindt is dat ze altijd ter plaatse en naar de waarneming zijn geschilderd van de eerste opzet tot de laatste penseelstreek. Door en plein-air te schilderen komt de hectiek van de stad of de melancholische sfeer van een kaal winterlandschap terug in zijn schilderijen.

Joost Doornik

De Groningse schilder Joost Doornik is altijd met schetsboek, ezel en olieverf op pad om overal en in elk jaargetijde zijn werk te maken.

Joost Doornik staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen die opvallen door hun eigenheid en knappe verfbehandeling. In café-interieurs wordt het binnenstromende zonlicht gefilterd, waardoor de ruimte gehuld lijkt in een purperen gloed. De aanwezigheid van mensen is altijd voelbaar; niet alleen in de interieurs en stadsgezichten, maar ook in de landschappen. Het vlotte maar zorgvuldig geplaatste licht zorgt voor een bijzondere en herkenbare stofuitdrukking. Het is bijzonder om te zien hoe er met weinig details op het doek toch veel verteld wordt.